Een uitgeschakeld gevechtsvoertuig ter plaatse repareren met 3D-geprinte onderdelen. Het kan. De technologische ontwikkelingen gaan hard. Maar welke mogelijkheden zijn er zoal en hoe zijn die toepasbaar onder extreme omstandigheden? Voor antwoorden op dit soort vragen host de Koninklijke landmacht van 12 tot en met 16 juni het internationale Additive Manufacturing Village. Krijgsmachten, kennisinstituten en industrie uit 12 landen komen samen in Camp Innovation te Ede-Driesprong om met additive manufacturing (AM) innovatieve oplossingen te zoeken voor battle damage repair.
Het repareren van gevechtsschade met ter plekke geprinte onderdelen is slechts een voorbeeld van de mogelijkheden die nieuwe techniek brengt. Tijdens AM Village zijn er zeker 18 verschillende containers, voertuigen en opstellingen waar een keur van deskundigen zich met vereende krachten kan storten op uiteenlopende ‘user cases’. Niet alleen het delen en ontwikkelen van nieuwe technieken, maar ook de toepasbaarheid in militaire operaties staan deze week voorop. Naast het ontdekken van nieuwe opties en de (logistieke) voordelen moet ook inzichtelijk worden wat erbij komt kijken om dat mogelijk te maken.
Innoveren met andere partnerlanden is noodzakelijk om ook in de toekomst samen te kunnen optreden wanneer dat nodig is. De Landmacht organiseert AM Village samen met European Defence Agency (EDA) en het Multinational Logistic Coordination Centre (MLCC). Tijdens een speciale media- en VIP-dag komen onder andere Andre Denk, Deputy Chief Executive van EDA, kolonel Jakub Hrdina, Commandant van het MLCC en Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen naar Ede-Driesprong. Deze dag bestaat onder andere uit een rondleiding over het AM Village, het ondertekenen van een Letter of Exchange tussen MLCC en EDA en een aantal demonstraties en (korte) presentaties.