Nieuws Internationaal

Quantum technologieën komen steeds dichterbij het revolutioneren van de wereld van innovatie en kunnen een game changer zijn voor veiligheid, inclusief moderne oorlog. Om er zeker van te zijn dat de NAVO ‘’quantum-ready’’ is, hebben de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO een quantumstrategie opgesteld.

In deze strategie wordt beschreven hoe quantum toegepast kan worden op defensie en veiligheid in gebieden als detectie, beeldvorming, nauwkeurige positionering, navigatie en timing, verbetering van de detectie van onderzeeërs, en upgrade en beveiliging van datacommunicatie met behulp van kwantumbestendige cryptografie.

Kwantumtechnologieën maken al deel uit van de innovatie-inspanningen van de NAVO. Zes van de 44 bedrijven die zijn geselecteerd om deel te nemen aan het NAVO-programma Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) zijn gespecialiseerd in kwantum. Van hun innovaties wordt verwacht dat ze vooruitgang zullen boeken op het gebied van cryptografie van de volgende generatie, hogesnelheidslasers zullen ontwikkelen om de satellietconnectiviteit te verbeteren en kwantum-verbeterde 3D-beeldsensoren zullen inzetten in uitdagende onderzeese omgevingen. DIANA verwacht ook dat kwantumtechnologieën een belangrijk onderdeel zullen vormen van de oplossingen voor haar toekomstige uitdagingsprogramma.

Meer informatie over deze strategie 

Meer informatie over DIANA

Nieuws Internationaal