Missie 5 Nieuws

Op vrijdag 19 april organiseerde het Ministerie van Defensie in samenwerking met CompositesNL de Industriedag Ecosysteem Smart Materials. De bijeenkomst vond plaats op de Generaal-Majoor Kootkazerne in Stroe. In verschillende sessies ontmoetten medewerkers van Defensie vertegenwoordigers van composietbedrijven en kennisinstellingen. De belangrijkste vraag van die dag was hoe Defensie militairen beter kan beschermen in gevechtssituaties.

Bron & foto: CompositesNL

De composiet industrie werd gevraagd mee te denken over toepassingen van composiet in grondgebonden wapensystemen en maritieme toepassingen, en om innovatieve oplossingen voor te stellen die binnen defensie kunnen worden getest en toegepast. Aan de orde kwamen lichte en ‘slimme’ composieten voor pantserwielvoertuigen en fregatten en militaire toepassingen van de materialen van de toekomst. Zo kunnen composieten pantserwielvoertuigen significant lichter maken. Dat heeft voordelen voor het operationeel voortzettingsvermogen, de wendbaarheid en het brandstofverbruik. Daarnaast kan het nieuwe composiet de inzittenden naar verwachting betere bescherming bieden omdat het sterker is dan traditionele materialen. Voor fregatten worden ‘slimme’ materialen ontwikkeld. Deze kunnen zich bijvoorbeeld aanpassen aan de temperatuur van de omgeving. Daardoor zijn de vaartuigen dan minder zichtbaar voor infrarood.

Civiele producten
De Medewerkers van Defensie en de kennisinstellingen lieten zich ook informeren over innovatieve materialen en productietechnieken uit de civiele markt. Zo wordt er bij de bouw van civiele auto’s, schepen en passagiersvliegtuigen al jaren succesvol composiet gebruikt. Deze oplossingen zijn mogelijk ook interessant voor militair gebruik.

Tot de deelnemende partijen behoorden onder meer het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), het Maritime Research Institute Netherlands (Marin) en TNO en Brightlands, maar ook de NIDV, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en Holland High Tech waren vertegenwoordigd.

Vervolgtraject
Defensie heeft met de aanwezige partijen afspraken gemaakt voor het vervolgtraject. Het streven is om nog dit jaar te starten met projecten waarbij nieuwe materialen worden ontwikkeld en getest voor militair gebruik.

Missie 5 Nieuws