Nationaal Groeifonds Nieuws

Het Nationaal Groeifonds gaat voorlopig dicht en het is onduidelijk wanneer het weer opengaat. Minister Micky Adriaansens van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 19 maart besloten tot deze ‘pauze’, nadat de Tweede Kamer zich had gekeerd tegen een oproep om het fonds juist overeind te houden.

Van de 20 miljard waarmee het Nationaal Groeifonds begon, is nog 7,4 miljard euro over. Voor een deel daarvan zouden consortia vanaf 1 april in de vierde ronde subsidieaanvragen kunnen indienen. Dit werd met het oog op de formatie al uitgesteld tot 1 juni. Veel bedrijven en instellingen zijn al bezig met de voorbereiding van de aanvragen: er zijn al 61 quick scans gedaan. In elke aanvraag zitten honderden uren werk.

Marc Hendrikse, boegbeeld Holland High Tech: "Het besluit om de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds voorlopig niet open te stellen is naast een grote teleurstelling ook zorgwekkend. De maandenlange voorbereidingen door bedrijven en instellingen voor cruciale innovatieprogramma's lijken nu voor niets te zijn gedaan, wat zeer spijtig is. Zo wordt het vertrouwen van bedrijven in een consistente overheid geschaad. Bovendien lijkt het toekomstige verdienvermogen van Nederland nu ondergeschikt te worden gemaakt aan formatiebesprekingen. Als Holland High Tech blijven wij ons met onze industrie- en kennispartners inzetten voor innovatieprogramma's ten behoeve van de urgente transities, de maatschappelijke uitdagingen en het toekomstige verdienvermogen van Nederland."

Wij hebben als Holland High Tech eerder, samen met een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties, een brandbrief aan de Tweede Kamer ondertekend om het uitstel van deze ronde te voorkomen. 

Lees meer bij NOS
Lees meer bij FD

Nationaal Groeifonds Nieuws